1

Dag 1

2

Dag 2

3

Dag 3

4

Dag 4

5

Dag 5

6

Dag 6

7

Dag 7

8

Dag 8

9

Dag 9

10

Dag 10

Dag 1

Kampverhaal 2020: De Romeinse Robijn

 

Dag 1: vertrekmis

De leden van Chiro Herk zitten vol ongeduld te wachten om op kamp te vertrekken, tot plots een mysterieuze verteller het woord neemt. “Goedemorgen iedereen, ik kom jullie het verhaal vertellen van Remie. Remie, de zoon van de dochter van An. Je weet wel, de vrouw van de bakker,  bevriend met Jef de zoon van de kruidenier, vroeger op de Steenweg. Hij is een doodgewone jongen van 17 jaar. Tot op een bepaalde dag. Remie had van zijn oma een metaaldetector gekregen. Dagenlang had hij niks gevonden tot hij achter de beemdgalm in de drassige modder opeens een bieb hoorde.”

“Eindelijk heb ik eens iets gevonden, ik ben al een week aan het zoeken maar ik heb nog niets gevonden.” roept Remie. Vol goede moed begint hij te graven. Plotseling stuit hij op de restanten van een oude kist met daarin een oude perkamenten rol en een modderig amulet.

Remie holt zo vlug als hij kan naar huis. Hij wil vol enthousiasme aan zijn mama laten zien wat hij gevonden heeft. Jammer genoeg is zijn mama niet echt blij omdat hij heel het huis besmeurd heeft met modder.

“Potvolkoffie eh Remie,  zie eens hoe vuil dat je het hier hebt gemaakt. Ga je kleren maar snel in de was gooien en als je deze rommel wilt bijhouden moet je het maar gaan afwassen.” roept  mama.

Remie is wat droef omdat zijn mama zo reageerde. Hij gaat zijn kleren in de was gooien en begint het amulet te wassen. Maar toen hij over het amulet wreef gebeurde er plots iets.

*Romeinse tijd*

Verteller:” Romelus was een gewone boerenzoon rond het stadje Anzio …. tot hij plots een jongen vond op zijn akker.”

Romelus komt Remie tegen op zijn akker. Hij is heel verward omdat er plots een jongen bewusteloos ligt op zijn akker. Hij gaat ernaartoe en vraagt wat de vreemde jongen daar doet.
Remie weet niet wat er gebeurd is en legt uit dat hij met zijn metaaldetector iets vond en… Nog voor hij kan uitspreken onderbreekt Romelus hem met de vraag wat een metaaldetector is.

Remie is nog meer verward en haalt de rest van zijn spullen uit zijn zak. Een kauwgom een vieze zakdoek en het stuk perkament dat hij bij het amulet had gevonden.

Romelus herkent het meteen en begint te stotteren “Maar, maar, maar dat is de sch, sch, schatkaart om de Romeinse ro…, ro... robijn te vinden!! Kom we gaan naar de tempel daar weten ze er meer over.”

Verteller: “De twee jongens vertrekken vol goede moed naar de tempel. We zullen hen maar volgen om erachter te komen of ze de Romeinse robijn kunnen vinden.”

 

Dag 1: Remie van de toekomst?  (uitleg regels jongste)

De jongens zijn onderweg naar de tempel. Tijdens hun tocht merkt Romelus op dat Remie vreemde kleren aan heeft, die niet van zijn tijd zijn. Romelus vraagt aan Remie van waar hij is, want deze kleren hebben ze niet in Anzio. Remie denkt terug aan zijn lessen geschiedenis. Tijdens deze lessen hebben ze geleerd dat Anzio een oude Romeinse stad was. Hij vraagt aan Romelus in welk jaar ze zitten. Waarop Romelus antwoordt dat ze in het jaar 71 voor Christus leven. Remie is verward en zegt dat hij van 2020 is en vraagt hoe ze eigenlijk weten wie “Christus” is. Romelus vindt het een gekke vraag en antwoordt “huh is Christus een persoon? ”. Waarop Remie zegt dat hij alles verder zal uitleggen tijdens de wandeling.

Ze gaan van het podium af en komen even later terug op.

Remie is het einde van zijn uitleg aan het doen en hij eindigt met “en dat is er dus gebeurd en daarom ben ik hier terecht gekomen”. Romelus is nog altijd verbaasd maar zegt wel dat het beter is dat hij niet te fel opvalt en hij besluit hem uit te leggen wat de lokale regels zijn. “Om te beginnen gaat ge toch andere kleren moeten aantrekken want in deze kleren val je toch wel wat te hard op.” Daarom gaan ze langs bij de kleermaker aan het einde van de straat en vragen aan hem of ze kleren hebben voor Remie. Ze bekijken een paar grappige outfits om de perfecte outfit te vinden maar niets staat de jongens echt aan. Romelus vraagt of hij niets nieuws kan maken waarop de kleermaker antwoord “Ohh jazeker. Kom maar even mee naar achter dan maak ik iets voor je”.

Remie gaat achter het podium. Er vliegen stukken stof over het podium totdat de kleren klaar zijn. Ondertussen is Romelus vol spanning aan het afwachten om te zien hoe Remie er gaat uitzien.

Remie komt terug op het podium en vraagt aan Romelus of de kleren goed zijn.  Hierop antwoordt Romelus :  “Ze zijn zeker goed! Nu val je niet meer op maar ik denk toch dat we even de regels eens moeten overlopen. Kom ik ga je een rondleiding geven in het dorp zodat je weet waar alles is en ook waar je beter niet komt.”

Romelus vraagt aan de leiders of ze de jongens ook kunnen rondleiden zodat ze zich ook hier helemaal thuis voelen. Voor ze vertrekken zegt hij dat het wel belangrijk is om de regels te volgen, anders kunnen er zware gevolgen zijn.

Uitleg regels jongsten.

Dag 1 in de ogen van de Rakkers

De allereerste kampdag van het Chiro Herk coronakamp 2020 zit er weeral op. In het komend tekstje kunnen jullie de dag door de ogen van de Rakkers beleven. De dag begon al veel te vroeg in Herk. We zaten vol spanning in de auto tot we in de kiss and ride mochten uitstappen. De immers altijd vrolijke leiding verwelkomde ons en voor we het wisten waren de eerste spelen al gespeeld!

In de voormiddag kregen we het startthema te zien en gingen we de kampweide rond voor alle regels te overlopen, zelfs dit was in spelvorm :o

Na ons eigen lunchpakket met een lekker soepkommetje te consumeren zijn we van start gegaan met de namiddagblok. Voor ons de Rakkers was dit een heus sport en spel inzetspel.

Na de avond met frietjes en vol-au-vent hebben wij een rustig momentje gehad rond de vuurschaal voordat wij in slaap vielen en dit tekstje door onze oooohhh zoooo blije leiders lieten typen 😉.

Ps:

Quote van de dag: “krijg ik geen knuffel ?”, “neenee mama ik stuur je wel een brief!”

Foto's van Dag 1