Rakkerblog

Welkom op de nieuwe maandelijkse blog van november!

Dit keer was het aan de rakkers om hiervoor te zorgen. Als je meer wil weten over hoe hun maand er uitzag, lees dan zeker verder!

Wie zijn we?

Het rakker zijn is een mysterieus bestaan met een rijke geschiedenis. Ze worden soms wel eens in de klassieke termen “de Rakwi’s” genoemd, maar door hun eigenzinnigheid en volle overgave scheurden ze zich af van deze stroming en doopten zichzelf om tot de RAKKERS. Deze evolutie zorgde voor een schokgolf dat zelfs tot ver buiten onze dorpsgrenzen te voelen was. Dit alles maakte het rakker zijn een echte levenswijze dat maar voor enkelen is weggelegd en dat kan verklaard worden aan de hand van hun 7 geboden die door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven:

Rakkers zijn wij, de oudste afdeling van de 3 jongsten afdelingen
Altijd maar ravotten, in de modder spelen en onze ouders irriteren met de vuil kleren
Klein maar fijn
Kabaal maken is een van onze velen specialiteiten
Eens een kattenkwaadje uithalen is voor ons geen probleem
Rusten is voor luiaards en niks voor ons
Speels zijn zal altijd in onze aderen blijven zitten

Met deze bovenste drijfveren zijn ze een kracht om rekening mee te houden. Om hun toch een beetje onder controle te houden worden ze geleid door 3 stoere leiders, namelijk Björn, Bart en Lennert. De trotse volgelingen van deze stroming van dit jaar zijn Adem, Alex, Arnoud, Arthur, Bram, Bruno, Devon, Kamiel, Laurens, Lucas, Pieter, Rien, Robin, Seppe, Siebe, Siemen, Thibe, Thibeau, Valentijn, Wout en Xander.

Wat doen we?

Iedere week komen de rakkers naar de Chiro om eens goed te ravotten en hun hoofd leeg te maken van de zware schoolweek. Natuurlijk heeft hun leiding elke zaterdag hier een fantastische oplossing voor.  Mini-games in de vorm van ganzencompetitie, voor een dag ingenieur spelen en een net bouwen over de Herk of een 18de eeuws gevecht naspelen in Beukenhof, de Rakkers gaan er altijd volledig voor en blijken over een oneindige tank van energie te beschikken die ze maar al te graag elke zaterdag tonen. Natuurlijk moeten ze deze energie ergens kwijt. Dit doen ze het liefst door eens goed in de modder te ploeteren of door eens een plonsje te wagen in de geliefde Herk. Als tegen het vieruurtje nog niet gelukt is, staat er meestal nog het klassiek kussengevecht op het programma in het welbefaamde rakkerlokaal dat royaal is gevuld met kussens.

 

Ledenweekend

Het 70 jaar Chiro Herk ledenweekend waar iedereen enthousiast naar uitkeek, was eindelijk aangebroken. Om kwart voor 7 verzamelde er massa van 100 leden zich op de speelplaats van de school helemaal bepakt en uitgerust in uniform. Na afscheid genomen te hebben van de ouders vertrok de bus richting de Royer Brem in Meeuwen-Gruitrode waar we het weekend doorbrachten.
Eenmaal veilig aangekomen en de buschauffeur een M-E-R-C-I kreetje te hebben gegeven, stormden de leden de bus uit op zoek naar hun slaapplaatsje voor het weekend. Na deze grondige verkenning begon iedereen zijn slaapplaats gereed te maken voor de nacht, maar ze werden nog aangenaam verrast door een late-avond snack, namelijk een lekkere hot-dog, geserveerd door onze keukenploeg, aka kampcooking.com. Daarna was het tijd voor de 3 jongsten om te gaan slapen, terwijl de 3 oudsten nog een klein activiteitje hadden op hun eigen waaronder lasergamen.
De volgende dag werden de leden al om 7u30 wakker gemaakt en ze dachten dat ze even op kamp terug waren, want ze werden wakker gemaakt door de welbefaamde ochtendtune van het kamp in La Roche. Na het moeizame opstaan van sommigen werden de leden wakker geschud door een stevig ochtendgymnastiek waar ze getraind werden om de kruistocht van Christus te overleven. Daarna was het tijd voor een grondige reiniging aan de wastafel en een stevig ontbijt van spek en ei.
In de voormiddag hadden de leden een activiteit met hun eigen afdeling. De rakkers gingen de rijkelijke bossen achter de Royer Brem verkennen met als doel ‘Oudsberg’ te bereiken. Dit is de hoogste duin in de bekende duinengordel van midden-Limburg. Onderweg werden er spelletjes gespeeld met materiaal die enkel in de natuur kan gevonden worden, zoals boomtikkertje en 10-tellen in de jungle. Spijtig genoeg werd hun doel niet bereikt door tijdsgebrek, maar de rakkers waren wel onder de indruk van de panoramische beelden die de natuur kan voortbrengen. Vervolgens was het al tijd voor het warme middageten, geserveerd door de keukenploeg.

thibault


Na het middageten was het tijd voor het jaarlijkse gezamenlijke Christus Koningspel. Christus werd gedesoriënteerd wakker in het bos en had bij het ontwaken last van geheugenverlies. Een wijze man gaf hem de raad om de bijbel opnieuw te lezen om zo zijn leven te kunnen reconstrueren. Judas had echter hier een stokje voor gestoken en had de enige bijbel in Meeuwen-Gruitrode in stukken verdeelt en verstopt. De leden moesten daarom op tocht om zo delen van de bijbel te verzamelen zodat Christus zijn geheugen kon terugvinden. Deze tocht was echter niet zonder gevaar, want Judas en zijn volgeling probeerde dit tegenhouden. Uiteindelijk was het de leden gelukt om de tocht te vervullen en de delen van de bijbel te verzamelen. Christus was hen hiervoor zeer dankbaar.

speeltuin


Om de leden terug te verwarmen was er nog soep voorzien als vieruurtje, zodat ze terug klaar waren voor een klein activiteitje met hun eigen afdeling. De rakkers speelden nog enkele balspelen waaronder zwerkbal, bekend van de Harry Potter films. Door de actieve namiddag hadden de leden natuurlijk terug honger gekregen en was het tijd voor het avondeten, namelijk de befaamde Waanzinnige Kip van Jo. Tijdens het lekkere eten werden de leiders onopvallend vervangen door het X-team. Het bleek achteraf dat de leiders ontvoerd waren, dus de leden moesten samen met het X-team hun leiders proberen terug te krijgen. Dit deden ze door op tocht te gaan en dapper het donker te trotseren. Natuurlijk hadden de leden deze opdracht succesvol volbracht en was er een blij weerzien aan een klein kampvuurtje. Dit stond jammer genoeg gelijk aan slaaptijd voor de 3 jongsten, aangezien het al 22 uur was en er velen vermoeid waren van de zware dag.
Helaas was de laatste dag al aangebroken, maar toch begonnen we de dag sterk met een ochtendgymnastiek waarbij de leden meededen met de zelfgemaakte Chiro Haka. Vervolgens kregen de leden hun gekozen Croissant of chocobroodje als ontbijt. Daarna was het spijtig genoeg tijd voor de opruim . Nadat deze vlot verlopen was, was er nog een kleine bezinning voorzien voor de ouders en leden. Dit begon eerst met een korte intro door de 2 hoofdleiders, namelijk Thimo en Stijn, waar ze de feestbadge van 70 jaar Chiro Herk voorstelden. Dan was het tijd voor de leidingsbeloften van de eerstejaarsleiding, namelijk Maarten, Robin, Björn, Wietse, Simon en Laurens. Na deze succesvol afgerond te hebben, konden ze zich officieel leider noemen en hiermee rondden we een spetterend ledenweekend af.

badge